Mannen en Emancipatie heet deze pagina, maar het zou net zo goed Mannenemancipatie kunnen zijn. In beide gevallen roept het veel reacties en veel vragen op. In beide gevallen is het ook maar de vraag of het woord de lading dekt. Ik houd me sinds 1990 bezig met wat ik toen mannen en feminisme noemde. Meer gedachten en achtergrond vind je op de pagina over mannenemancipatie.

Wat doe ik of heb ik gedaan op het gebied van mannen en emancipatie?

Ik heb Vrouwenstudies gestudeerd en me daarbij gespecialiseerd in Mannen en Mannelijkheid. Ik heb diverse papers en een scriptie geschreven, werkgroepen ontwikkeld en begeleid, en discussiebijeenkomsten georganiseerd. Ook ben ik regelmatig als spreker opgetreden in panels, debatten, lezingen etc.

Ik heb een methodiek ontwikkeld om met jongens te werken aan positieve beeldvorming over mannelijkheid: Toffe Jongens. Deze methodiek wordt momenteel doorontwikkeld tot Trotse Zonen Trotse Vaders.

Ik heb trainingen gegeven over Masculinity, Violence and Peacebuilding voor IFOR’s Women Peacemakers Program. Over hetzelfde onderwerp heb ik eind 2006 een lezing gehouden voor IFOR’s global council in Tokyo, Japan.

Ik heb voor De Keukentafel, mannenwerkgroep binnen het Nederlands Gender Platform WO=MEN, tientallen bijeenkomsten met sleutelfiguren en organisaties georganiseerd en bezocht over de betrokkenheid van mannen bij gender rechtvaardigheid. Ook was ik afgevaardigde van De Keukentafel bij de start van het Europese netwerk binnen MenEngage in Stockholm, Zweden; en bij het symposium EngagingMen2009 in Rio de Janeiro, Brazilië.

Voor het European Institute for Gender Equality (EIGE) heb ik in november 2010 deelgenomen aan een expertmeeting over Men and Masculinities in Vilnius, Litouwen. Voor het Zweedse Men for Gender Equality (Män för Jämställdhet) heb ik daarna het Nederlands/Vlaamse deel uitgevoerd van een Europese inventarisatie van bij gender gelijkheid betrokken mannen en organisaties, die in opdracht van EIGE plaatsvond.

Ik heb voor het International Museum of Women meegewerkt aan de online exhibition Imagining Ourselves over Young Men.

Ik vind het leuk mijn gedachten te delen en schrijf daarom soms een artikel (pdf) of  een column, en werk ook weleens mee aan een interview of debat.

In opdracht van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de Universiteit van Amsterdam heb ik meegewerkt aan het rapport ‘Jongens, wat is er aan de hand?’ over de positie van jongens in het (hoger) onderwijs. Het is de verwachting dat ik hierna zal meewerken aan het realiseren van één van de aanbevelingen uit het rapport: een collegecyclus over deze thematiek.