#WeggegooideStem

#WeggegooideStem

Nadat ik vol overtuiging mijn stem heb uitgebracht op Sylvana Simons, onze voorvrouw van Artikel 1, wil ik toch nog iets zeggen over dat idee van een #WeggegooideStem. Dat reflecteert het idee dat we alleen vandaag bepalen wat er gebeurt, en impliceert dat je na vandaag weer over gaat tot de orde van de dag.

Natuurlijk ga ik er gewoon vanuit dat Sylvana in de kamer komt, zodat Nederland de komende vier jaar naar haar moet luisteren, en via haar naar al die stemmen die te weinig gehoord worden. Dat zijn de stemmen die in Nederland dagelijks worden weggegooid. Dat zijn de stemmen die nu een kans krijgen. Dat zijn de stemmen die je weggooit als je nu strategisch besluit niet op Artikel 1 te stemmen.

We zijn een jonge partij en wat er ook gebeurt, we gaan dat de komende jaren uitbouwen. Ook met al die mensen die nu hun stem strategisch weggooien terwijl hun hart eigenlijk bij Artikel 1 ligt.

Stel dat we onverhoopt de kiesdrempel niet halen. Dan maakt het nog een enorm verschil of dat met 60.000 stemmen van mensen die met hun hart gekozen hebben of met veel minder omdat zoveel mensen denken met hun verstand te kiezen.

Stel dat Jesse Klaver GroenLinks inderdaad de grootste partij weet te maken. Met wie hij dan ook gaat regeren (Buma? Rutte? Pechtold?), een flinke luis in de pels kan hij wel gebruiken.

En stel dat onze nachtmerrie uitkomt, PVV light toch met PVV gaat regeren, racisme zoals in deze verkiezingen dagelijks hoogtij viert. Dan wil je toch gewoon dat Sylvana daar tegenover staat, als belichaming van de mensen over wie het gaat?!

Denk alsjeblieft nog eens na als je strategisch gaat stemmen. De meest strategische stem is een stem op de partij die de normalisering van racisme vervangt door de normalisering van radicale gelijkheid. Dat is namelijk de agenda van de toekomst. Niet alleen van vandaag, niet alleen van morgen, maar van ons allemaal, van Nederland en van de wereld.

O ja, en wat je ook stemt, ga alsjeblieft niet over tot de orde van de dag. Je stem klinkt harder door als je het omzet in daden in je dagelijks leven. Leef volgens je idealen. Spreek je voortdurend uit over ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Luister naar hen die anders niet gehoord worden. Luister!

Be the change you wish to see in the world